كدخبر: ۷۴۱۳
تاريخ انتشار: ۲۲ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۳:۵۱
send ارسال به دوستان
print نسخه چاپي
شالیکاران به‌جای آتش زدن کاه و کلش، آن را به کمپوست تبدیل کنند
سرپرست مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گیلان گفت: با انجام این عملیات، پس از مدت سه تا پنج ماه کمپوست حاصل از تجزیه و پوسیده شدن مواد آلی به‌دست می‌آید که ویژگی‌های منحصر به فردی دارد.
سرپرست مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گیلان به شالیکاران توصیه کرد: کاه و کلش مزارع خود را به کمپوست تبدیل کنند و از آتش زدن آن خودداری نمایند.
دکتر محمدنقی پاداشت در گفت‌وگو با خبرگزاری ایرنا اظهار کرد: بر اساس پژوهش‌های کاربردی صورت‌ گرفته در ایستگاه تحقیقات گل و گیاهان زینتی لاهیجان، می‌توان بخشی از کاه و کلش برنج موجود در سطح مزارع را به کمپوست تبدیل و از آن برای مصارف مختلف کشاورزی، از جمله اصلاح شالیزارها استفاده کرد.
وی با تأکید بر خودداری از سوزاندن کاه و کلش و استفاده بهینه از آن افزود: عملیات اجرای فرآیند تولید کمپوست، ساده و با کمی دقت توسط تمامی افراد قابل انجام است.
سرپرست مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گیلان خاطرنشان کرد: با توجه به محیط‌های کشاورزی مختلف و مواد آلی موجود در گیلان، کاه و کلش برنج که دارای مواد نیتروژنه (ازته) کم است را می‌توان با سایر مواد آلی که دارای مواد نیتروژنه زیادتری هستند مخلوط و پس از مرطوب کردن کافی توده، عملیات تولید کمپوست را آغاز کرد.
پاداشت اظهار کرد: کاه و کلش برنج را می‌توان به نسبت 50 به 70 با موادی نظیر ضایعات چای تازه، باقی‌مانده بادام زمینی پس از برداشت این محصول، گیاه آبزی آزولا و حتی فضولات تازه دام و طیور به‌صورت حجمی مخلوط و پس از مرطوب کردن کافی به‌صورت توده‌هایی به پهنا و ارتفاع یک و نیم تا دو متر و به طول 15 تا 20 متر آماده کرد.
وی یادآور شد: لازم است در حین آماده‌سازی این توده‌ها، عملیات فشرده کردن توده برای فعالیت بهتر میکرو ارگانیسم‌ها و افزایش سرعت پوسیدن، این توده را پوشاند.
سرپرست مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گیلان گفت: با انجام این عملیات، پس از مدت سه تا پنج ماه کمپوست حاصل از تجزیه و پوسیده شدن مواد آلی به‌دست می‌آید که ویژگی‌های منحصر به فردی دارد.
پاداشت به موارد استفاده از این کمپوست اشاره کرد و افزود: از این ماده به‌دست آمده می‌توان برای اصلاح فیزیکی و شیمیایی خاک استفاده کرد و این ماده می‌تواند برای تولید انواع محصولات کشاورزی ارگانیک، از جمله سبزی‌های ارگانیک و تولید گل و گیاهان زینتی کاربرد داشته باشد.
وی اظهار کرد: در غیر این صورت نیز می‌توان با فروش این ماده آلی ارزشمند که از ساقه شالی به‌دست می‌آید، از هدررفت بخشی از این ماده در سطح مزارع جلوگیری به‌عمل آورد و درآمد جانبی برای کشاورزان حاصل کرد.
آتش زدن کاه و کلش (ساقه‌های بریده شده برنج) در فصل برداشت برنج در سال‌های اخیر به یکی از معضلات زیست‌محیطی استان گیلان تبدیل شده است.
کاه و کلش در گذشته به‌عنوان غذای اصلی گاوها در فصل زمستان استفاده می‌شد و در سال جاری نیز ریسه‌ای تا 40 هزار ریال در برخی مناطق گیلان خرید و فروش می‌شود.
اما در اطراف شهرهای مناطق مرکزی گیلان، پس از برداشت برنج اقدام به آتش زدن آن می‌کنند که دود ناشی از سوختن آن، مشکلات تنفسی را برای شهروندان برخی از شهرها، به‌ویژه کسانی که مشکل ریوی و یا تنفسی دارند، ایجاد می‌کند.
در سال‌های اخیر مقامات محلی استان گیلان از طریق رسانه‌ها تلاش‌های وسیعی را برای متقاعد کردن کشاورزان در خودداری از آتش زدن آن به‌کار بسته‌اند.
نام:
ايميل:
* نظر:
طراحی و تولید: "ایران سامانه"