كدخبر: ۶۳۳۵
تاريخ انتشار: ۱۷ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۲:۰۰
send ارسال به دوستان
print نسخه چاپي
قدرت رسانه و نادلخوشی ارباب قدرت
امید ساعی
سه روز پس از یکصد و هفت سالگی صدور فرمان مشروطیت که به تبدیل حکومت استبدادی به حکومت مشروطه، تشکیل مجلس شورای ملی و تصویب نخستین قانون اساسی ایران انجامید، پانزدهمین سالگرد شهادت محمود صارمی ـ خبرنگار ایرانی و مسئول دفتر خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران در مزار شریف که به‌دست گروه طالبان کشته شد ـ و روز خبرنگار را گرامی می‌داریم و به جشن می‌نشینیم، اما پس از گذشت بیش از یک قرن از فراز و فرود مطبوعات، از به‌دار شدن میرزا جهانگیر خان صور اسرافیل تا شهادت محمود صارمی و تا امروز و فرداها، اصحاب رسانه در راستای رسالت "تنویر افکار عمومی" و "ایجاد بینش و بصیرت بیشتر در جامعه" همچنان با "تهدید" و "تحدید" ارباب قدرت رودرروی‌اند.
اگر قدرت در گذشته در دست شاهزادگان، اشراف و نخبگان حاکم قرار داشت و آن‌ها بودند که اراده خود را بر دیگران تحمیل می‌کردند، اما چنین تصویری از قدرت دیگر با واقعیت دوران ما تطابق ندارد. به همین دلیل جامعه‌شناسان رسانه بر این اعتقادند که قدرت همه جا هست و هیچ جا نیست: در تولید انبوه، سبک‌های زندگی، مراکز آموزشی، در تلویزیون و شبکه‌های ارتباطی تصویری و مجازی، در یک پیام ساده و ... . از این‌رو بسیاری از مفاهیم در دوران جدید دستخوش تغییر و بازاندیشی شده‌اند و فقدان شفافیت و مواضع آشکار اصحاب قدرت، به گسترش چالش‌های سیاسی در جوامع می‌انجامد. بنابراین خواسته یا ناخواسته درگیر جامعه‌ای شبکه‌ای هستیم که همه "مراقب" و "ناظر" یکدیگر هستند. این مراقبت به‌واسطه هژمونی فنآوری‌‌هایی صورت می‌گیرد که عقل آدمی به مدد آن از همه چیز و همه کس به "شناخت" می‌رسد و در نتیجه، کارکرد ابعاد فنآوری در کنش‌ها و منازعات سیاسی و استراتژی‌های کسب قدرت، از اهمیتی استراتژیک برخوردار می‌شود.
در چنین جامعه شبکه‌ای، سیاستمداران باید مراقب رفتار، کردار و گفتار خود باشند، زیرا اگر آن‌ها حاکمان بدون منازعه بر گذشته و سنت بودند، در دوران جدید رقبایی آمده‌اند که همان انسان ایام قدیم‌اند، اما با کارکردهایی متفاوت و البته متکی بر ابزارهای جدید، تحرکات سیاست و سیاستمداران را رصد می‌کنند تا سیاستمدار دروغ نگوید و با شیادی، رأی مردم را در خدمت منافع شخصی و باندی مصادره نکند و به وعده‌هایی که به مردم داده است، پایبند باشد.
رسانه‌ها نه‌تنها بر انتخابات، بلکه بر همه‌گونه سازمان سیاسی، تصمیم‌گیری و حکومت تأثیرگذارند و چارچوبی برای سیاستمداران و حاکمان فراهم می‌کنند. البته رسانه‌ها تمام دنیای سیاست نیستند، اما تمام سیاست‌ها باید از طریق رسانه‌ها بر فرآیند تصمیم‌گیری‌ها اثر بگذارد. به همین دلیل، سیاست به‌غیر از کارکرد خشک و ملال‌آور خود، ویژگی نمایشی پیدا می‌کند و در این بازی، کارگردان، بازیگر و تماشاچی حضوری دائمی دارند. رسانه‌ها آن‌چنان حائز اهمیت‌اند که بر مبنای نظر کارگردان، بازیگر عرصه سیاسی به توده‌های مردم معرفی می‌شود و برنامه‌ها و عملکرد وی از همین طریق مورد ارزیابی قرار می‌گیرد. از همین‌رو، مطبوعات و رسانه‌ها به‌عنوان یکی از کارگردانان دموکراسی، مورد تکریم جوامع قرار می‌گیرند و نزد مردم از اعتبار فراوانی برخوردارند.
اما به‌نظر می‌رسد هنوز هم بازیگران عرصه سیاست از رسانه‌ها دلِ خوشی ندارند و علی‌رغم آن‌که با عبارات زیبا و فریبنده، خبرنگاران را "زبان گویای مردم و آیینه تمام‌نمای واقعیت‌های جامعه و تجسم واقعی امانت، تعهد، دلسوزی و وظیفه" می‌دانند که "می‌کوشند با بیان واقعیت‌های جامعه، از سویی درد دل آحاد مردم را به گوش خدمتگذاران این ملت برسانند و از سوی دیگر با انعکاس تلاش‌ها و اقدامات دولت و نظام مقدس جمهوری اسلامی، روحیه امید و نشاط را در مردم ایران اسلامی تقویت نمایند"، بعضاً در مواقعی با پیغام و پسغام و پرونده‌سازی یا تهییج اشخاص حقیقی و حقوقی و پنهان شدن در پشت چهره آنان، به‌دنبال تهدید و یا حذف رسانه‌ها، از هیچ کوششی فروگذار نمی‌کنند!
به‌نظر می‌رسد یکی از موانع عمده در نهادینه شدن رشد سیاسی در چنین جوامعی، فقدان ذهنیت دموکرات سیاستمداران و عدم رعایت موازین حکومت قانون توسط آنان است. محدودیت فکری ذهنیت سنتی این بازیگران سیاسی سبب می‌شود بیش از آن‌که مفاهیمی چون حقوق شهروندی و احترام متقابل به فکر و نظر متفاوت مورد اجماع آن‌ها قرار گیرد، خویشاوندسالاری، قبیله‌گرایی و کوته‌نظری‌های فکری مورد توجه آن‌هاست. به همین سبب چنین بازیگران سیاسی‌ای با تشکیل احزاب سیاسی، رسانه‌های مستقل و به‌طور کلی، جامعه مدنی مخالف‌اند. زیرا جامعه مدنی قدرتمند سبب توازن قدرت آن‌ها می‌شود و از اباحه‌گری سیاسی و ترکتازی و تکنوازی سیاسی آن‌ها ممانعت می‌کند. بنابراین ذهنیت متکی بر چنین ویژگی‌هایی از موانع اصلی رشد سیاسی در جوامع‌اند.
آیا وقت آن فرا نرسیده ماهیت سیاست‌ورزی مورد تعقل و توجه جدی‌تری قرار گیرد و تعادل در "روش" و "منش"، جایگزین روش‌های تخریبی گردد؟ آیا وقت آن نرسیده که روشنفکران جهان سوم به‌دور از یکسونگری‌های رایج بر مبنای برآیند نیروهای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی، با ارائه آثار تألیفی، زمینه‌های پیشرفت کشورشان و رشد سیاسی لازم را فراهم نمایند تا چنین بازیگران سیاسی‌ای بر کرسی‌های انتخابی و انتصابی ننشینند؟ آیا وقت آن نرسیده متفکران این جوامع به‌جای برنامه‌های از پیش مشخص و ایدئولوژیک چپ و راست، به اعتدال روی آورند و واقعیت‌ها را ببینند؟ آیا کنشگران سیاسی، اعم از وزراء و وکلا و فعالان سیاسی نیازمند بازاندیشی در رفتارها و گفتارهای خود نیستند؟ بهتر نیست که قدرتمندان این عرصه‌ها به‌جای فشار و تحمیل خواسته‌های خود به رسانه‌های آزاد، زمینه‌های اصلاح "روش" و "منش" خود را فراهم کنند و به وظایف قانونی و محوله خود بپردازند؟
متأسفانه وضعیت رفتاری بسیاری از بازیگران سیاسی این جوامع از دایره ادب، تواضع، عقلانیت و اعتدال خارج است و به‌واقع اصلاح‌ناپذیرند و حضور آن‌ها در نهادهای قدرت به منافع عموم ملت آسیب می‌رساند. آیا از مشاهده چنین وضعی نباید با مولانا همنوا شد که:
سختگیری و تعصب خامی است
تا جنینی، کار خون آشامی است...

• مدیرمسئول پایگاه خبری تحلیلی لاهیگ
نظرات بینندگان:
خانه مطبوعات گیلان: فرارسیدن هفدهم مرداد، روز خبرنگار بر همه خبرنگاران پرتلاش و سختکوش مبارک باد. (17 مرداد 1392)
روابط عمومي اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامي گيلان: قلم زدن، قدم زدن در سرزمين زيباي آرمان‌هاست و پرگشودن تا قاف. يادمان باشد براي رسيدن به قاف حقيقت آرمان‌ها بايد سيمرغ شويم تا پرگشودن‌مان، رسيدن باشد. روز خبرنگار مبارك. (17 مرداد 1392)
سعید طیران: روز خبرنگار بر شما دوست عزیز مبارک. با آرزوی موفقیت روزافزون. (17 مرداد 1392)
امين افقي (مدیر روابط عمومی و امور بین‌الملل سازمان منطقه آزاد تجاری صنعتی انزلی): ذهن‌تان پويا، قلم‌تان شيوا، زبان‌تان گويا و روزتان مبارك
‏. روز خبرنگار و عيد سعيد فطر بر شما همكار محترم و دوست عزيز مبارك باد. (17 مرداد 1392)
شاهين جهانگيري (مدیر روابط عمومی شهرداری آستانه اشرفیه): هفدهم مرداد، روز خبرنگار بر طلايه‌داران عرصه خبر و اطلاع‌رساني كه ركن چهارم مردم‌سالاري هستند مبارك باد. (17 مرداد 1392)
حميد خوش‌سيرت: قسم به قلم و آن‌چه خواهد نگاشت... روز خبرنگار بر شما مبارك باد. (17 مرداد 1392)
رضا عليزاده: صادقانه‌ترين احساس را در صادق‌ترين روز خدا به صديق‌ترين آشناي بي‌مدعا تقديم مي‌كنم. روز خبرنگار بر شما مبارك باد. (17 مرداد 1392)
کيهان هاشم‌نيا (استاندار گيلان): اقتضاي جان چو اي دل آگهي‌ست/ هرکه آگه‌تر بود جانش قوي‌ست. هفدهم مرداد که فرا مي‌رسد، اذهان جست‌وجوگر بيداري و رهايي از بي‌خبري، نام خبرنگار شهيد محمود صارمي را به‌ياد مي‌آورند که به‌عنوان چشم بينا و راوي امين ملت، شراب طهور شهادت را نوشيد و به نمادي از خبرنگاران متعهد و صادق ايران اسلامي تبديل شد که مشعل فروزان پيام‌رسانان کربلا را در عصر کنوني روشن نگه داشتند تا صداي بلند و نداي حق‌طلبانه ايرانيان باشند براي جهانياني که تنها به شنيدن شيپور جنگ رسانه‌هاي دنياي تزوير و فريب عادت کرده‌اند. بي‌شک نوشته‌هايي که طلوع حقيقت براي روشن شدن مسير آگهي و دانايي است، تنها از قلم کساني تراوش مي‌کند که تجسم امانتداري، دلسوزي و هنرمندي متعهدانه باشند و راه را از بيراه با صحت، دقت و سرعت بيابند و به ديگران نشان دهند. اينجانب در آستانه عيد سعيد فطر با گراميداشت ياد و خاطره شهيدان عرصه خبر، به‌ويژه سه شهيد والامقام گيلاني اين عرصه، شهيدان اخوان، اسحاقي و ثابت قدم، فرارسيدن اين عيد سعيد و روز خبرنگار را به همه خبرنگاران پرتلاش و سختکوش گيلان تبريک و تهنيت عرض کرده و توفيق هرچه بيشتر اين عزيزان را که در راستاي پيشرفت و آباداني ميهن اسلامي‌مان و استان گيلان گام برمي‌دارند، از خداوند متعال خواستارم. (17 مرداد 1392)
ایرج ندیمی (نماینده مردم لاهیجان و سیاهکل و رئیس مجمع نمایندگان گیلان در مجلس شورای اسلامی): سوگند به قلم و آن‌چه می‌نگارد... خبرنگاران زبان گویای مردم و آیینه تمام‌نمای واقعیت‌های جامعه و تجسم واقعی امانت، تعهد، دلسوزی و وظیفه‌اند؛ قشر فرهیخته‌ای که می‌کوشند با بیان واقعیت‌های جامعه، از سویی درد دل آحاد مردم را به گوش خدمتگذاران این ملت برسانند و از سوی دیگر با انعکاس تلاش‌ها و اقدامات دولت و نظام مقدس جمهوری اسلامی، روحیه امید و نشاط را در مردم ایران اسلامی تقویت نمایند. بی‌شک در موقعیت حساس کنونی که بنا به فرموده رهبر فرزانه و حکیم انقلاب اسلامی، دنیای اسلام با هجمه فرهنگی غرب مواجه است، رسالت خطیر روزنامه‌نگاران و خبرنگاران برای روشن ساختن افکار عمومی و ایجاد بینش و بصیرت بیشتر در جامعه، انعکاس منصفانه عملکرد خدمات نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران بیش از پیش ضروری می‌نماید. اینجانب با گرامیداشت یاد و خاطره همه شهیدان عرصه قلم، به‌ویژه شهید عالی‌قدر محمود صارمی و تبریک این روز به همه خبرنگاران عزیز و دست‌اندرکاران عرصه اطلاع‌رسانی، از تلاش افتخارآفرین و ارزشمند همه شما عزیزان تقدیر و تشکر نموده و برای تمامی فعالان این عرصه از درگاه خداوند بزرگ سربلندی و توفیقات روزافزون مسألت می‌نمایم. امید است با همدلی و همکاری بیشتر در اطلاع‌رسانی و انعکاس واقعیات، شاهد تعالی، آبادانی و توسعه همه‌جانبه و روزافزون کشور جمهوری اسلامی ایران باشیم. (17 مرداد 1392)
معصومه نيك‌كار (مديرمسئول و سردبير ماهنامه گيلان): هفدهم مرداد ـ روز خبرنگار ـ را به اصحاب قلم و راهيان وادي آگاهي و نيك‌انديشي تبريك مي‌گويم. (17 مرداد 1392)
علی اسماعیل­‌پور (مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان): هفدهم مرداد ماه، روز پاسداشت تلاش بی‌وقفه انسان­‌های آگاهی است که با سلاح قلم در سرزمین اندیشه گام برمی­‌دارند. پاسداشت نماد روز سینه سپر کردن در مقابل جهل و تاریکی است. هفدهم مرداد ماه، روز درس گرفتن از معلمی در عرصه رسانه است که درس ایثار و ازخودگذشتگی را نه از طریق کلام و گفتار، بلکه به‌صورت عملی به همه اصحاب رسانه ارائه نمود. خبرنگاران به‌عنوان حلقه­‌های اتصال رسانه‌ها با مخاطبان، از جایگاه و شأن والایی برخوردارند و در حقیقت این خبرنگاران شجاع و آگاه هستند که به رسانه‌ها هویت واقعی بخشیده و به ارزش آن‌ها می­‌افزایند. روز خبرنگار، روز کسانی است که به‌رغم برخی از کاستی­‌ها، با اطلاع‌رسانی درست و نقد و تحلیل‌های آگاهانه و دلسوزانه، برای بهبودی امور می­‌کوشند و روح امید را در میان مردم می­‌دمند. اداره­ کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان در روز تجلیل و قدردانی از زحمات قشر دلسوز خبرنگار و اصحاب رسانه از تمامی تلاشگران عرصه خبر در استان بزرگ و سرسبز که در امر اطلاع­‌رسانی صحیح فعالیت دارند، کمال قدردانی و تشکر را دارد و از تمامی مسئولین بزرگوار استان که با این عزیزان همکاری داشته و دارند، قدردانی می‌نماید. (17 مرداد 1392)
مجید استوار (استاد علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی): ضمن گرامیداشت روز خبرنگار و یادی از شهدای قلم؛ امیدوارم متن مهم این یادداشت مورد توجه همه قدرتمندان قرار گیرد و به احترام حرفه خبرنگاری و تلاش‌های این عزیزان که بار عظیم جامعه مدنی ایران را به‌دوش می‌کشند، تحمل و صبوری بیشتری از خود نشان دهند. همان‌طور که مقام معظم رهبری امروز به مناسبت عید سعید فطر بر اتحاد کلمه، حفظ انسجام و همدلی بین مردم و مسئولان تأکید کرده‌اند، ما نیز امیدواریم مسئولان از مدارا و تحمل بیشتری در قبال مخاطبان و نقادان خود برخوردار باشند تا این همدلی همچنان تداوم یابد. (17 مرداد 1392)
حجت جوادپور: تقویم را تکه پاره کرده‌ایم و هر روز را با مناسبتی پر کرده‌ایم و در این کار چنان پراشتها عمل می‌کنیم که گویا از خالی بودن آن‌ها وحشت داریم. غالب گرامیداشت‌ها در مورد مسائلی است که در عمل، اساساً سرخورده و بی‌قدر و ارزش‌اند (روز معلم، روز کارگر، روز طبیعت و ...!!؟). هر سال هم با مبارک بادها و گرامیداشت‌های زبانی و عموماً ریاکارانه، پشت سر گذاشته می‌شوند و در واقعیت مسأله، کوچکترین تغییری ایجاد نمی‌شود. "روز خبرنگار" هم از این قاعده مستثنا نیست. وضعیت نامناسب خبرنگاران، فقدان امنیت شغلی، اقسام تهدیدها و خط قرمزها در عرصه شغل رسانه‌ای، عدم استقلال فکری و کاری منجر به خودسانسوری، حذف خبرنگارانی که اندک از هوش و آگاهی و انصاف خود در کارشان مایه می‌گذارند، حاشیه‌ای بودن خبرنگاری در عرصه فرهنگ و رسانه و ... از جمله مواردی هستند که در این گرامیداشت تکراری و بی‌خاصیت، نادیده گرفته می‌شوند. از نظر برخی حضرات، یگانه وظیفه خبرنگار، انعکاس عملکردهای مثبت فلان و بهمان است. این‌که جناب وکیل الرعایا می‌فرماید: "اکنون که دنیای اسلام با هجمه فرهنگی غرب مواجه است، رسالت خطیر روزنامه‌نگاران و خبرنگاران برای روشن ساختن افکار عمومی و ایجاد بینش و بصیرت بیشتر در جامعه، انعکاس منصفانه عملکرد خدمات نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران بیش از پیش ضروری می‌نماید." بهتر بود می‌گفتند که این مهم چگونه برای خبرنگاران ممکن می‌شود و آنان در چه شرایطی و با چه سازوکار مناسبی این امکان را خواهند یافت؟! مشکلات امروز رسانه‌ها و خبرنگاران کشور کدام است که خیل عظیمی از هموطنان را برای کسب اطلاعات به‌سوی ماهواره‌ها و فیس بوک و ... کشانده است؟ کدام خبرنگار امروزه می‌تواند بدون دغدغه و هراس، واقعیت عریان آن‌چه را که در گیلان و لاهیجان می‌گذرد، انعکاس دهد؟ البته ایشان با کلمه "انعکاس منصفانه" در واقع لبه تیز شمشیر قدرت را به خبرنگاران نشان می‌دهد! نمی‌دانم "انعکاس منصفانه" در این فضایی که عرض شد، چگونه چیزی خواهد بود؟! یا "غیرمنصفانه" آن چگونه است؟! البته امروزه معنای این ادبیات را خوب می‌فهمیم که به برخی از معانی آن در نوشته‌های خود اشاره کرده‌ام. هرچند گاهی نوشته‌ها با اندک تغییر ولو در تیتر و عنوان عقیم می‌شوند! نمی‌دانم که جناب آقای استوار چگونه عبارت عجیب و حیرت‌انگیز "... و به احترام حرفه خبرنگاری و تلاش‌های این عزیزان که بار عظیم جامعه مدنی ایران را به‌دوش می‌کشند..."(!؟) را نگاشته‌اند؟! بار عظیمی را که مجموعه فرهنگ و علم و اندیشمندان و دانشگاه‌های کشور، نه دریافته‌اند و نه بر دوش می‌کشند، خبرنگار بینوا چگونه بر دوش می‌کشد؟ خبرنگاری غیرمستقل که هر روز بخش عمده‌ای از خبر و گزارش او بدون انتشار، آرشیو یا حذف می‌شود، چگونه چنین مهمی را تحقق خواهد بخشید؟! از سخنان جناب مدیرکل ارشاد که به مثابه سوهانی بر روح و مغز و ساده لوح پنداشتن مخاطب است، درمی‌گذرم؛ یا از شعار سرگیجه‌آور روابط عمومی اداره کل ارشاد گیلان که سخن بسیار است و مجال اندک. لذا بنده با اجازه دوستان، به‌ویژه دوست عزیز و فرهیخته‌ام جناب آقای ساعی، این روز را تبریک نمی‌گویم، بلکه با ساده‌لوحی و اندکی چاشنی خوشبینی، آرزوی تغییر و تحول برای فرهنگ رسانه‌ای کشور دارم. (18 مرداد 1392)
محمد آوندی: با عرض تبریک روز خبرنگار به جنابعالی و آرزوی توفیق روزافزون. طبیعت انسان به گونه‌ای است که نقد را هرچند منصفانه باشد، برنمی‌تابد. شیوه‌ای در روان‌شناسی متداول است که می‌گوید قبل از نقد و انتقاد باید کارکردهای مثبت و ویژگی‌های قابل تحسین را در فرد پیدا کرد و بعد به رخ کشید. پس از این دو مرحله، پذیرش نقد و انتقاد فراهم می‌شود. نظام اجتماعی و سیاسی هم تابع این قواعد است. (18 مرداد 1392)
علی بزرگ‌بشر (مدیر مجتمع فنی تهران نمایندگی لاهیجان): در دنیای امروز، در هر جامعه‌ای که رسانه محدود و خبرنگار نتواند آزادانه به رسالت خویش بپردازد، فساد و بی‌تدبیری فراگیر می‌شود. ضمن توفیق و تبریک و خسته نباشید به همه خبرنگاران، آرزوی بهبود شرایط برای فعالین این عرصه و حاشیه امنیت بیشتر برای خبرنگاران محترم را دارم. (19 مرداد 1392)
حجت رفیع پرهیزکار: درود بر لاهیگ و درود بر امید و سلام بر قلم و به‌قول جلال، "بشکند قلمی که قدمی را به حرکت درنیاورد." همیشه پاینده. (19 مرداد 1392)
محمود صوفی نالکیاشری (کارشناس ارشد وزارت کشور): دوران زندگی ما انسان‌های امروزی را دوران پرشتاب فنآوری‌های ارتباطی و اطلاعاتی و به تبع آن، عصر استیلای تکنولوژی‌های وسایل ارتباط جمعی نیز نامگذاری کرده‌اند. دورانی که چهره ابعاد مختلف زندگی بشر متحول گشته و مصرف‌گرایی و یا به‌قول مارشال مک لوهان، "شیئی سروری" از نشانه‌های آن می‌باشد. وسایل ارتباط جمعی به‌دلیل رشد تکنولوژی‌های مرتبط با آن، از چنان توان و قدرتی برخوردار است که می‌تواند از روزنه‌های ذهن و اندیشه انسان نفوذ نموده و زندگی افراد بشر را دگرگون سازد، چرا که تفکر انسان تا حدودی امروزه به ابزارها و وسایل ارتباط جمعی وابسته است. لذا انتظار می‌رورد از مطالب و مقالاتی درخصوص وسایل ارتباط جمعی مدرن و تکنولوژی‌های مرتبط با آن به‌عنوان قدرت نرم رسانه‌ای در سایت خبری و تحلیلی جنابعالی نیز بهره‌گیری شود. روز خبرنگار بر تمامی خبرنگاران، علی‌الخصوص خبرنگار شهروند که در عصر ارتباط و انفجار اطلاعات گمنام‌اند، مبارک باد. (19 مرداد 1392)
مریم برومند (مدیر روابط عمومی شرکت شهرک های صنعتی گیلان): روز خبرنگار بر صاحبان اندیشه و قلم مبارک باد. امیدوارم روزی برسد که خبرنگاران به جایگاه واقعی خود دست یابند. (20 مرداد 1392)
ابوذر رضائيان: اميد عزيز! بدان كه راهي را كه مي روي، بسيار پر پيچ و خم و ناهموار خواهد بود، اما دوستاني داري كه هميشه و در روزهاي سخت همراهت خواهند بود. روز خبرنگار بر شما مبارك. پيروز و سربلند باشي. (20 مرداد 1392)
عارف: با دل‌نوشته آقای جوادپور که مثل همیشه بدون تعارف و جسورانه نوشته‌اند، کاملاً موافقم. قابل توجه آقایان بادا بادا مبارک بادا: تنها در چهار سال گذشته بیش از ۲۰۰ تن از روزنامه‌نگاران بازداشت و زندانی و به مجازات‌های حیرت‌انگیز سال‌ها حبس و محرومیت از فعالیت‌های مطبوعاتی محکوم شده‌اند و غالب آن‌ها ماه‌ها سلول انفرادی را تحمل و هنوز تعداد زیادی روزنامه‌نگار در بدترین شرایط در زندان به‌سر می‌برند. علاوه کنید بر این وضعیت، توقیف و تعطیلی بیش از ده روزنامه مستقل و آزاد را که موجبات بیکاری بسیاری از روزنامه‌نگاران را فراهم آورده و بر ناامنی شغلی و عدم استقلال حرفه‌ای اهل رسانه دامن زده است. در این حال، پلمپ و تعطیلی دفتر انجمن صنفی روزنامه‌نگاران امکان انجام هرگونه حمایتی را از این‌همه روزنامه‌نگار آسیب دیده و بیکار از بین برده است. مجموعه این شرایط مهاجرت بسیاری از روزنامه‌نگاران را برای امرار معاش و تأمین شغل مناسب از کشور دامن زده و آن‌ها را آواره دیار غربت کرده است!!! (20 مرداد 1392)
شهرام عليپور: ضمن تأييد نظر آقايان جوادپور و عارف، براي آقاي ساعي عزيز آرزوي موفقيت و سلامتي دارم. (21 مرداد 1392)
من در کشوری به‌دنیا آمدم که مغزم را در دوران کودکی تعویض کردند! دست‌هایم با مغز تو به حرکت درمی‌آید و دهانم با افکار و اندیشه دروغین تو باز و بسته می‌شود! آری، من یک مرده متحرکی بیش نیستم!!! روز خبرنگار را به همه عزیزان خبرنگار تسلیت عرض می‌کنم! پیروز باشید! (5 شهریور 1392)
رضا کحالی (شهردار لاهیجان): اطلاع‌رساني و توليد اخبار در دنياي امروز، يكي از حساس‌ترين مشاغل دنياست كه تنها با عشق و علاقه ميسر مي‌شود. رسالت قلم و صداقت كلام وظيفه سترگي است كه بر دوش خبرنگاران و فعالين عرصه خبر مي‌باشد، و اين مسئوليت چنان است كه با حضور در قلب حادثه، پيگيري امور مربوط به رفاه حال هموطنان را بر آسايش خويش مقدم مي‌شمارند. ارزش خبر و اخبار از ديرباز در جوامع ابتدايي بشري تا به امروز تعيين‌كننده شرايط و موضع‌گيري‌هاي گوناگون مي‌باشد و چه‌بسا در حافظه تمدن انساني و علي‌الخصوص در اين عصر رسانه، لحظه‌هاي بزرگ و تاريخي را همراه با خبر و اطلاع‌رساني دقيق به ثبت رسانده‌اند. ضمن تبريك ۱۷ مرداد و روز خبرنگار بر جامعه بزرگ و زحمتكش خبرنگاران و تلاشگران عرصه اطلاع‌رساني، از خداوند متعال آرزوي توفيق روزافزون اين قشر زحمتكش را خواستارم. اميد كه در اين مسئوليت خطير امانت‌دار و راست‌گفتار باشند. (16 مرداد 1393)
سيد ارميا مهدوی سعيدی (مديرمسئول پايگاه خبري تحليلي اعتدال شرق): جان نباشد جز خبر در آزمون/ هرکه را افزون خبر، جانش فزون. اميد عزيز! نوشته‌های‌تان طلوع حقیقت و بیان دردهای کسانی است که نمی‌توانند بگویند و فریادشان بی‌صداست. به اميد روزي كه تدبيري براي شنيدن فريادهاي بي‌صدا انديشيده شود. (16 مرداد 1393)
دکتر بهمن مشفقی: همه به شعار بسنده کرده‌اند تا نشان بدهند از دیگری عقب نیستند و گمان دارند که با قافله خبرنگاری که خود به خود جهان روزنامه‌نگاری را دربر دارد، همراه کرده‌اند، اما در کارنامه اکثریت‌شان نه‌تنها کوششی، بلکه حرفی از "آزادی مطبوعات" دیده نمی‌شود، و حال و رفتارشان بی‌شباهت به مؤمنان مسجد ندیده نیست و به همین جهت 108 سال دیگر همین‌جا از نظر استقلال مطبوعات و آزادی ـ این اصلی‌ترین تریبون افکار عمومی ـ خواهیم بود. باز شاهد همین حرف‌های خوش باورانه و در عین حال، درجازنانه و ایستا خواهیم بود و خوهند بود... ما این‌همه عاشقان سینه‌چاک خبرنگار (که ازنگاه من، بازوان مطبوعات به حساب می‌آیند) داشتیم و خودمان خبر نداشتیم!؟ امید ساعی از رنجی که می‌برد دردمندانه می‌خواهد: "آیا کنش‌گران سیاسی، اعم از وزراء و وکلا و فعالان سیاسی نیازمند بازاندیشی در رفتارها و گفتارهای خود نیستند؟ بهتر نیست که قدرتمندان این عرصه‌ها به‌جای فشار و تحمیل خواسته‌های خود به رسانه‌های آزاد، زمینه‌های اصلاح "روش" و "منش" خود را فراهم کنند و به وظایف قانونی و محوله خود بپردازند؟ متأسفانه وضعیت رفتاری بسیاری از بازیگران سیاسی این جوامع از دایره ادب، تواضع، عقلانیت و اعتدال خارج است و به‌واقع اصلاح‌ناپذیرند و حضور آن‌ها در نهادهای قدرت به منافع عموم ملت آسیب می‌رساند..." (16 مرداد 1393)
علی خدايگانی: جان نباشد جز خبر در آزمون/ 
هركه را افزون خبر، 
جانش فزون. 
روز خبرنگار مبارك.
 (15 مرداد 1393)
مهرداد گرامي: فرارسيدن روز خبرنگار مبارك. سلامت و موفق باشيد. (16 مرداد 1393)
رضا عليزاده (مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري گيلان): باسلام و عرض ارادت. فرارسيدن روز خبرنگار را به تلاشگران عرصه رسانه و خبر تبريك عرض مي‌نمايم. (16 مرداد 1393)
شاهين جهانگيری (مدیر روابط عمومی شهرداری آستانه اشرفیه): هفدهم مرداد، روز خبرنگار بر همه زحمتكشان عرصه رسانه و آزادانديشان مبارك باد. آرزويم روزي است كه قلم‌ها آزادانه نقادي كنند و ديگران نيز دلواپسي از نقد صحيح و بدون توهين نداشته باشند. (16 مرداد 1393)
شورای اسلامی شهر رشت: قلمت را خداوند قسم داده. خبرنگار فرهيخته؛ روزت مبارك. (16 مرداد 1393)
يونس رنجكش (سرپرست اداره کل امور فرهنگی و اجتماعی استانداری گیلان): با سلام. اينك كه در چرخ دوران روز و روزگاري به‌نام‌تان شكل گرفت، اين روز مبارك‌تان باد. (16 مرداد 1393)
عماد ارشادی: با سلام. 17 مرداد ماه، روز خبرنگار، بر تمامى فعالان حقيقى اين عرصه كه با شهامت و شجاعت قلم در دست می‌گيرند تا رويدادهاى جامعه را براى هميشه در تاريخ ثبت و ضبط كنند، گرامي باد. (16 مرداد 1393)
معصومه نيك‌كار (سرپرست خبرگزاری‌های ایسنا و ایکنا گیلان و مديرمسئول و سردبير ماهنامه گيلان): واقعيت تاريخ با قلم ما رقم می‌خورد. بياييم با رنگ صداقت و مهر بر كارنامه تاريخ بنويسيم: خبرنگار عاشق حقيقت است. روزتان مبارك. همچون همیشه موفق باشید. (16 مرداد 1393)
محمود باقری خطیبانی (عضو شورای اسلامی شهر رشت): با سلام. خبرنگار ارجمند، پرچمدار اطلاع‌رسانی و سفير آگاهی؛ روزت مبارك. (16 مرداد 1393)
پشوتن بحركاظمی: روز خبرنگار بر همه فعالان صادق عرصه خبر مبارك. (16 مرداد 1393)
حميد خوش‌سيرت: "سوگند به قلم و آن‌چه می‌نويسد". روز خبرنگار بر شما كه هميشه با مردم هستيد، مبارك باد. (16 مرداد 1393)
هادی اديب: روز خبرنگار بر شما فعال رسانه‌ای كه در حوزه اطلاع‌رسانی و آگاهی به جامعه نقش ارزشمندی داريد، مبارك باد. (16 مرداد 1393)
علی بزرگ‌بشر: روز خبرنگار رو به شما دوست عزیز تبریک میگم. انشاءالله در عرصه قلم و رسانه پایدار و استوار باشید. (17 مرداد 1393)
ابوذر رضائيان: اميد عزيز! بدان كه راهی را كه می‌روی، بسيار پر پيچ و خم و ناهموار خواهد بود، اما دوستانی داری كه هميشه و در روزهای سخت همراهت خواهند بود. روز خبرنگار بر شما مبارك. پيروز و سربلند باشی. (17 مرداد 1393)
حجت خوش‌سيرت: سلام و درود بي‌کران بر تمام خبرنگاران باشرفی که حرمت قلم خود را مي‌دانند. (17 مرداد 1393)
لاهیجانی: متأسفانه بعضی شیفتگان و بیچارگان قدرت "خبرنگاری" را برنمی‌تابند و دوست‌تر دارند خبرنگار، "من را نگار" باشد؛ آن‌هم نه هر "منی" را بنگارد، بلکه فقط "من" خوب را. خدا کند هیچ‌کدام از اسم‌هایی که جزء این کامنت‌ها هستند، آن‌قدر بی‌هویت و خام نباشند که "من را نگار" و مجیزگو و ... باشند. انشاء الله.
فاطمه شيرزاد (سخنگوی شورای اسلامی شهر رشت): خبرنگاران طلايه‌داران جبهه آگاهی و چشم بينا و زبان گويای مردم هستند. روز خبرنگار مبارك. (16 مرداد 1393)

ياسر بابایی (مدیرمسئول پایگاه خبری تحلیلی در سیاهکل): نوشته‌های‌تان طلوع حقيقت و بيان دردهای كسانی است كه نمی‌توانند بگويند و فريادشان بی‌صداست. 
روز خبرنگار بر شما مبارك. (17 مرداد 1393)
اسماعيل بابايی: سلام. روز خبرنگار، طلايه‌داران جبهه آگاهی و تجسم واقعی مسئوليت‌پذيری، تعهدمداری، امانت‌داری و آئينه صداقت و راستی بر شما مبارك. (17 مرداد 1393)
محمدحسین مهدى‌پور: سلام. روز خبرنگار بر شما ارجمند پرتلاش رسانه و خبر مبارك باد. (17 مرداد 1393)
سحر اخوان (مدیر روابط عمومی سازمان نظام مهندسی ساختمان گيلان): به‌راستی چه زيباست انديشه‌ای كه در مقابل قلم زانو زند و واژه‌هايي كه در خدمت بيان حق برآيد. روز خبرنگار بر اهالی پرتلاش رسانه گرامی باد. (17 مرداد 1393)
حسین لطفی (مدیرمسئول پایگاه خبری تحلیلی گیلانیان): روز خبرنگار بر وارثان قلم مبارك باد. (17 مرداد 1393)
آرمان خالقی: رسانه يكي از اركان اصلی دموكراسی است. ركن چهارم! خبرنگاران متعهد، شجاع، حقيقت‌جو، آزادانديش و آزاده اگر نبودند، هرگز تا اين‌جايی كه هستيم، نمی‌رسيديم. خبرنگاران و روزنامه‌نگارانی از جنس ملك المتكلمين، جهانگير خان صور اسرافيل، محمود صارمی و صدها تن ديگر كه از نثار جان‌شان برای نشر حقيقت دريغ نداشتند، نعمات و سرمايه‌های انسانی ارزشمند اين كشورند كه اميدوارم بتوانيم قدردان‌شان باشيم. روز خبرنگار خجسته باد! (17 مرداد 1393)
امين افقی (مدیر روابط عمومی سازمان منطقه آزاد تجاری صنعتی انزلی): تيتر، ليد، متن، خبر، قلم، سوژه، نشر، اميد، آگاهی، تلاش، بينش، صداقت، امانت، بصيرت، عدالت سلول‌های وجودی شمايند. روزتان مبارك. (17 مرداد 1393)
احمد عليپور (پایگاه خبری تحلیلی اعتدال شرق): روز خبرنگار بر شما تلاش‌گر عرصه رسانه مبارك باد. اميدوارم در اين عرصه مهم و خطير پيروز و سربلند باشيد. (17 مرداد 1393)
مجید استوار (مدیر گروه علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت): از هزاران اندکی زین صوفی‌اند/ مابقی در دولت او می‌زی‌ند. با تبریک روز خبرنگار به شما دوست گرامی، آرزوی تداوم‌تان را در جامعه مدنی ایرانی با همه زیبایی‌ها و نتراشیدگی‌هایش آرزو می‌کنم. (17 مرداد 1393)
یوسف: رسانه و روزنامه‌نگار طلایه‌دار پویایی و شرافت، شجاعت و عدالت، استقامت و صلابت، عشق و صفا هستند. آن‌ها زنگ‌ها را به صدا درمی‌آورند تا زنگارها را از جامعه بزدایند. هرچند در این راه تا رسیدن به شهر آرمانی فاصله داریم، ولی به این اندازه از همت والا ارج می‌نهیم و این روز را به تمامی اصحاب رسانه، خصوصاً مدیرمسئول محترم سایت لاهیگ تبریک و تهنیت عرض می‌نمایم. سرافراز و پیروز باشید. (17 مرداد 1393)
یحیی صمدی مقدم: روز خبرنگار را به شما دوست ارجمند رسانه‌ای تبريك عرض می‌كنم. انشاءا... در پناه امام زمان(عج) هميشه سلامت و سربلند باشيد و با استعانت از آن بزرگوار، حقايق را شفاف نماييد. ارادتمند. (17 مرداد 1393)
سیدعلیرضا شجاعی (سخنگو و معاون سابق برنامه‌ریزی وزارت صنعت، معدن و تجارت): روزتان مبارك و ايام‌تان فرخنده باد. موفق باشيد. (17 مرداد 1393)
شاهد وزيری (پایگاه خبری تحلیلی گیل خبر): خبرنگاران طلايه‌داران جبهه آگاهي و چشم بينا و زبان گوياي مردم هستند. روز خبرنگار را به شما تلاشگر عرصه خبر تبريك مي‌گويم. ارادتمند و همكار كوچك‌تان. (17 مرداد 1393)
يوسف گلشن (مدیرکل روابط عمومی و امور بین‌الملل استانداری گیلان): اقتضای جان چو ای دل آگهی است/ هركه آگه‌تر بود جانش قوی است. روز خبرنگار مبارك. (17 مرداد 1393)
حجت رفیع پرهیزکار (رئیس ستاد نماز جمعه لاهیجان): بر روي خاكريز درحال گرفتن تصوير از خط مقدم بود كه گلوله آر پي چي دشمن دوربين و سرش را از تنش جدا نمود. روز خبرنگار گرامي باد. (17 مرداد 1393)
الیاس حضرتی (مدیرمسئول روزنامه‌های اعتماد و تعادل): روز خبرنگار بر شما مبارک باد. (17 مرداد 1393)
سعید طیران: روز خبرنگار بر شما دوست عزیز مبارک. (17 مرداد 1393)
انجمن صنفی خبرنگاران و روزنامه‌نگاران ايران: روز خبرنگار بر شما طلايه‌داران جبهه آگاهی و چشم بينا و زبان گويای مردم مبارك باد. (18 مرداد 1393)
عباس صابر (رئيس كميسيون عمران و توسعه شهری شورای اسلامی شهر رشت): چه زيباست انديشه‌‌ای كه در مقابل قلم زانو زند و واژه‌هايی كه در خدمت بيان حق برآيد. خبرنگار پرتلاش؛ روزتان مبارك. (18 مرداد 1393)
عابدینی گورندانی: با عرض تبریک به همه اصحاب آگاهی و روشنگری. بی‌شک خبرنگاری آزاد و به‌دور از گرایش به افراد و جریان‌ها، خواسته آحاد جامعه است. پایدار باشید و سرافراز. (24 مرداد 1393)
رضا بژکول: در زندگی‌ام دریافته‌ام که از طریق قدرت قلم بیشتر می‌توان به کارها سامان داد تا با التماس کردن. اما با شمشیر فقط می‌توان به ثروت انسان‌ها دست یافت. شمشیر من قلمم است. (هاینریش هاینه)
قلم زبان خداست
قلم امانت آدم است
قلم ودیعه عشق است
هرکسی را توتمی است
و قلم توتم من است
و قلم توتم ما
(دکتر علی شریعتی)
با این دو جمله زیبا، روز خبرنگار به شما برادر فرهیخته مبارک باد. امیدوارم همیشه آگاهی و امید را در دل‌ها زنده کنید. (16 مرداد 1394)
یحیی صمدی مقدم: با عرض سلام و ادب. بدین وسیله روز خبرنگار را به شما دوست گرانقدر و به تمامی عزیزانی که رسالت پرخطیر رسانه‌ای دارند، تبریک عرض می‌کنم. انشاءا... همیشه شاهد انعکاس واقعیت‌ها و بیان حقایق از عزیزان رسانه‌ای باشیم. (17 مرداد 1394)
رضا بژکول: "... بگذار بر قامت بلند و راستین و استوار قلمم به صلیبم کشند، به چهار میخم کوبند، تا او که استوانه حیاتم بوده است، صلیب مرگم شود، شاهد رسالتم گردد، گواه شهادتم باشد، تا خدا ببیند که به نامجویی، بر قلمم بالا نرفته‌ام، تا خلق بداند که به کامجویی بر سفره گوشت حرام توتمم ننشته‌ام... هر کسی را، هر قبیله‌ای را توتمی است. توتم من، توتم قبیله من، قلم است. قلم، زبان خدا است، قلم، امانت آدم است، قلم، ودیعه عشق است، هر کسی توتمی دارد، و قلم توتم من است و قلم توتم ماست... ." (دکتر علی شریعتی) روز خبرنگار به شما برادر فرهیخته در عرصه قلم، آگاهی و امید مبارک باد. (17 مرداد 1394)
اسماعيل بابایی: روز خبرنگار بر تمام خبرنگاران پرتلاش و سختكوش مبارك باد. (16 مرداد 1394)
شاهين جهانگيری (سرپرست اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی لاهیجان): هفدهم مرداد يادآور رشادت و شجاعت شهيد صارمي و روز خبرنگار بر راست‌قامتان و طلايه‌داران عرصه خبر گرامي باد. اين روز را به شما تبريك عرض مي‌نمايم. (16 مرداد 1394)
حميد خوش‌سيرت: روز خبرنگار بر شما فعال عرصه خبر مبارك باد. (17 مرداد 1394)
پيمان قاسم‌زاده: روز طلايه‌داران جبهه آگاهي را به تمامي تلاشگران عرصه اطلاع‌رساني تبريك مي‌گويم. شاد و سربلند باشيد. (17 مرداد 1394)
مهرداد گرامی: روز خبرنگار بر شما خجسته باد. (17 مرداد 1394)
روابط عمومی استانداری گيلان: هفدهم مرداد روز خبرنگار بر تلاشگران عرصه دانايی و آگاهی مبارك باد. (17 مرداد 1394)
اميرحسين حسين حاجي (روابط عمومی گروه صنايع غذايی شيرين عسل): روز خبرنگار را به تمامي دوستان خوب و گرانقدرم تبريك و تهنيت عرض مي‌نمايم. (17 مرداد 1394)
روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان: روز خبرنگار بر شما فعال عرصه آگاهی و اطلاع‌رسانی گرامي باد. (17 مرداد 1394)
رضا كاظمی تكليمی (مديرمسئول هفته‌نامه شكوفه‌های زيتون): ن والقلم و ما يسطرون. روز ناقلان آگاهی و حاملان دانايی بر شما مبارك باد. (17 مرداد 1394)
انجمن صنفی خبرنگاران و روزنامه‌نگاران ايران: روز خبرنگار روز شكفتن انديشه‌ها در بوستان دانش و تفكر به شما فرهيخته و راوي رويدادها مبارك باد. (17 مرداد 1394)
علی خدایگانی: با احترام و ادب، روز خبرنگار را به شما دوست عزيز تبريك و تهنيت عرض مي‌نمايم. (17 مرداد 1394)
دکتر بهرام کریمی: با سلام و احترام و ارادت. روز خبرنگار بر شما بزرگوار و سایر همکاران‌تان مبارک باشد.
رحمان رحمان‌پور لیلی (مدیرمسئول هفته‌نامه صدای لاهیج): ضمن تبریک روز خبرنگار به جناب ساعی؛ از یاد نخواهیم برد که امید ساعی برای نشر مطبوعات در سال‌های اواخر هفتاد و اوایل دهه هشتاد که سبک خبر و رسانه همه در قالب‌های نوشتاری (هفته‌نامه و روزنامه) بود، تلاش فراوانی کرد و سبب گسترش مطبوعات محلی و حمایت از آن در همان سال‌های اول در لاهیجان گردید و هم‌اکنون که بنا بر ضروریات زندگی، پایتخت نشین است، با "لاهیگ" به گیلان و لاهیجان دلبستگی ویژه‌ای دارد. برای این همه تلاش به او خسته نباشید می‌گویم و روز خبرنگار را هم به همه دوستانم در "لاهیگ" تبریک عرض نموده و امید تداوم این فعالیت را دارم. (18 مرداد 1394)
رحمان رحمان‌پور (مدیرمسئول هفته‌نامه صدای لاهیج: این هفته مقاله "قدرت رسانه و نادلخوشی ارباب قدرت" را با اجازه نویسنده جناب امید ساعی برای صفحه سه هفته‌نامه "صدای لاهیج" انتخاب کردم. در صفحه سه از جناب دکتر مشفقی هم در مورد خدمات دکتر فاطمی مطلب داشتم. البته ظاهراً برای لاهیگ هم ارسال کرده بود. اما در مقدمه مقاله جناب ساعی مقدمه‌ای نوشتم که ذکر آن در "لاهیگ" خالی از لطف نیست: "افتخار آشنایی با جناب ساعی را در اواخر دهه هفتاد پیدا کردم؛ آن موقعی که مردم خوب دیار ما برای گرفتن روزنامه صف می‌کشیدند، جناب ساعی با هفته‌نامه‌ها و روزنامه‌های محلی گیلان که دفاترشان در رشت بود، همکاری داشت و حقیر هم که بعد از سال‌ها دوری از ولایت به لاهیجان آمده بودم، با آشنایی با ایشان فعالیت‌های مطبوعاتی‌مان را دوباره آغاز کردیم و در یکی از این روزها بود که حتی به کمک ایشان، بنای درخواست امتیاز "صدای لاهیج" نهاده شد و جالب‌تر این‌که بعد از شش سال انتظار، حتی خبر موافقت امتیاز "صدای لاهیج" توسط جناب ساعی در سال 1383 به اینجانب داده شد. گرچه ساعی بنا بر ضروریات زندگی و گرفتن مسئولیت پایتخت نشین شد، اما سایت وزین لاهیگ را بنا نهاد که به‌حق در شکوفایی فرهنگ و اطلاعات و اخبار و مقالات تلاش بزرگی بود. جا دارد برای همه تلاش‌هایی که ساعی در این سال‌ها انجام داده و به‌حق شایسته نام خود بوده، از او قدردانی کنیم و به او که یکی از اولی‌های چهره خبری در سه دهه گذشته گیلان بوده، خسته نباشید بگوییم.
نام:
ايميل:
* نظر:
طراحی و تولید: "ایران سامانه"