كدخبر: ۶۳۱
تاريخ انتشار: ۱۲ شهريور ۱۳۸۷ - ۱۱:۲۸
send ارسال به دوستان
print نسخه چاپي
مراسم "عروسه گوله‌ي" در موزه ميراث روستايي گيلان
مراسم سنتي "عروسه گوله‌ي" در جمع صدها نفر از گردشگران در موزه ميراث روستايي گيلان برگزار شد. اين مراسم كه از قدمتي چند هزار ساله برخوردار است، عصر روز دوشنبه به منظور معرفي آيين‌ها و سنت‌هاي گيلان به نمايش درآمده است.
مراسم سنتي "عروسه گوله‌ي" در جمع صدها نفر از گردشگران در موزه ميراث روستايي گيلان برگزار شد.
به گفته كارشناس مردم‌شناسي موزه ميراث روستايي گیلان، اين مراسم كه از قدمتي چند هزار ساله برخوردار است، عصر روز دوشنبه به منظور معرفي آيين‌ها و سنت‌هاي گيلان به نمايش درآمده است.
سارا غلامي در گفت‌وگو با خبرگزاری ايرنا، افزود: اجراي مراسم سنتي "عروسه گوله‌ي" هر ساله اواخر اسفند در تمام نقاط گيلان اجرا مي‌شده و تا چند روز نخست عيد نوروز نيز ادامه مي‌يافته است.
نواي موسيقي گيلان كه از ساز و دهل و ناقاره ‌موسيقي‌نوازان سنتي گيلان خلق مي‌شود، فضاي موزه را كه خود به سبك زندگي يكصد سال گذشته روستاهاي گيلان برافراشته شده را پر نموده و بوي هيزم به راه است.
جمعيتي از مردم كه اكثر آنان غيرگيلاني هستند به‌ سمت جلگه شرق گيلان يكي از فازهاي موزه در دل جنگل‌هاي سراوان روان هستند.
جمعيت به صداي سازها رسيده و دور خانه‌اي اعيان‌نشين چوبي، كاهگلي و با سقفي از كولوش (ساقه‌هاي خشك برنج) حلقه زدند كه گروه اجراي نمايش سنتي با لباس‌هاي سنتي معروف به قاسم‌ آبادي از پلكان چوبي به ميان حلقه مردمي پيوستند.
صداي جيغ كودكان ترسيده از ميان جمعيت به فضا برخواست، غولي سيه چرده با لباسي از كلوش‌هاي آويزان به ميدان نمايش اضافه شد.
ريشه اين مراسم بنا به مناسبات اقتصادي سنتي گيلان كه شامل زمين‌داري و كشاورزي بوده به وجود آمده و در حقيقت پيكار تضادهاي خوبي و بدي، زمستان و بهار و در نهايت طلب بركت از پروردگار است.
در اين آيين، مردي باتجربه براي به‌دست آوردن ناز خانوم كه دختر جواني است نماد بهار با غولي زشت و دهشتناك كه نمادي از زمستان است به جنگ و رجز برمي‌خيزد كه در نهايت با نيايش و توكل بر غول غلبه نموده و مراد خويش حاصل مي‌كند.
چندين زن با لباس‌هاي سنتي با عنوان "كترا (قاشق چوبي) زن" گروه را همراهي نموده و يك نفر كوله‌بار چي نيز همراه گروه است.
كوله‌بار چي پيش از اجراي مراسم از صاحب خانه سئوال مي‌كند، تخم مرغ دارد يا نه؟ اگر پاسخ منفي باشد، مراسم اجرا نمي‌شود، به دليل اين‌كه تخم مرغ را نماد بركت مي‌دانند.
مراسم درحال اجرا است و برخي از گردشگران با دوربين‌هاي خود اين مراسم را ثبت مي‌كنند تا هنگام رسيدن به شهرهاي خود اين مراسم زيبا را به آناني كه نتوانستند از جاذبه‌هاي گيلان ديدن كنند به نمايش بگذارند.
يكي از گردشگران در گفت‌وگو با خبرگزاری ايرنا، گفت: گيلان استاني با فرهنگ و تمدن و داراي آيين‌ها و سنت‌هاي بسيار زيبا و فراوان است.
وي، اظهار كرد: گيلانيان به دليل تنوع آب و هوايي كه دارند به انسان‌هايي با روحيه شاد تبديل شده‌اند و به خوبي قدر طبيعت مي‌دانند.
وي كه از يكي از استان‌هاي كويري به گيلان سفر كرده است، افزود: چه خوب است كه تمهيداتي فراهم شود تا تمامي استان‌ها، آيين‌ها و مراسم سنتي خويش را اين‌گونه به همگان معرفي نمايند.
رضا عليزاده، معاون گردشگري سازمان ميراث فرهنگي، صنایع دستی و گردشگری گيلان در گفت‌وگو با خبرگزاری ايرنا، مراسم آييني، بازي‌هاي محلي، نوع پوشش و ... را از عوامل جذب گردشگر مي‌داند و مي‌گويد: قرار است با درنظر گرفتن فرهنگ غني گيلان، برنامه‌ريزي‌هاي جديدي در جذب گردشگر صورت گيرد.
 
 
 
 
 
 
نام:
ايميل:
* نظر:
طراحی و تولید: "ایران سامانه"