كدخبر: ۶۱۸۰
تاريخ انتشار: ۰۸ خرداد ۱۳۹۲ - ۱۲:۰۱
send ارسال به دوستان
print نسخه چاپي
توسعه ورزشی روستاها
محمدعلی خداجو
لزوم حضور جوانان شوراهای ورزشی در شوراهای اسلامی روستاها موجب توسعه فرهنگی می‌شود. امروزه یکی از راهبردهای مؤثر در توسعه همه‌جانبه و خود پایدار نواحی روستایی، استفاده از مشارکت و توانمندی‌های مردمی، به‌ویژه روستائیان برای عمران و توسعه مناطق روستایی در تمام ابعاد آن است. مهمترین ابعاد نیل به این مقصود، تشکیل نهادهای سازمان‌دهی شده غیردولتی است که بر اساس نیاز و توانایی گروه‌های مختلف ساکن روستا، در موضوعات متنوع و ضروری محیط بومی و محلی به منظور اجرای برنامه‌های توسعه‌ای روستاها ایجاد می‌گردد.
در سال‌های اخیر، شوراهای اسلامی و دهیاری‌ها به‌عنوان مدیریت جدید روستاها تعریف گردیده‌اند و دهیاران و شوراهای اسلامی به‌عنوان نهادهای مردمی و محلی که مدیریت روستاها را برعهده دارند، می‌توانند با سیاست‌گذاری، مدیریت و اجرای برنامه‌های مختلف آموزشی، توسعه زیرساخت‌های لازم، کمک به جذب منابع مالی و اموری از این دست در توسعه روستاها نقشی اساسی ایفا کنند. (هاشمی و همکاران، ۱۳۹۰)
مدیریت روستایی در فرآیند توسعه روستایی نقش اساسی دارد. مدیریت روستایی در واقع فرآیند سازمان‌دهی و هدایت جامعه و محیط روستایی از طریق شکل دادن به سازمان‌ها و نهادهاست. مدیریت توسعه روستایی فرآیندی است که شامل سه رکن مردم، دولت و نهادهای عمومی است. در این فرآیند، با مشارکت مردم و از طریق تشکیلات و سازمان‌های روستایی، برنامه‌ها و طرح‌های توسعه روستایی تدوین و اجرا می‌گردد و تحت نظارت و ارزشیابی قرار می‌گیرد. (رضوانی، ۱۳۸۳: ۱۰۵)
موضوع مشارکت مردم و سپردن سرنوشت مردم به خود آن‌ها پس از انقلاب اسلامی مورد تأکید و توجه مسئولان نظام جمهوری اسلامی قرار گرفت. با توجه به این‌که شوراها مصداق بارز تمرکززدایی و توزیع قدرت تصمیم‌گیری برای برنامه‌ریزی و پیشبرد روند توسعه روستایی در مناطق مختلف کشور هستند، شوراهای اسلامی روستایی در سراسر کشور تأسیس گردید. (رضوانی و احمدی، ۱۳۸۸: ۳۶)
شوراها پل ارتباطی بین مردم و دولت هستند؛ نهادهای مدیریتی منسجمی که وظیفه دارند ساختار مدیریتی کشور را به سمت مردم‌سالارانه شدن سوق دهند، مشارکت مردم را در اداره امور و تصمیم‌گیری درباره مسائل مختلف مرتبط با محل زندگی خود آسان کنند و در نهایت عاملی برای ارتقاء سطح زندگی روستائیان باشند. (احمدی‌پور و همکاران، ۱۳۸۸: ۳)
یکی از موارد بارز مشارکت مردمی، مشارکت ورزشی مردم روستاست. شوراهای ورزشی روستاها نقش مهمی در ارتقاء سطح فرهنگی هر روستا دارند و پل ارتباطی خوبی را ایجاد می‌کنند. ارتباط شوراهای ورزشی روستاها و شوراهای اسلامی روستایی یکی از بارزترین بازخوردهای مشارکت جوانان روستایی را درپی خواهد داشت. ورود جوانان به فعالیت‌های روستایی ـ علی‌الخصوص ورزش ـ دریچه‌ای جهت حضور آن‌ها در عرصه‌های خدمت‌گزاری است.
ایجاد نشاط و شادابی برای جامعه روستایی و توسعه کمی و کیفی ورزش در سطح روستاها از برنامه‌های کاری شوراهای ورزشی می‌باشد که البته در این زمینه محدودیت‌هایی وجود دارد که با ارتباط مؤثر شوراهای ورزشی و شورای اسلامی روستا تا حدود زیادی مرتفع می‌گردد.
ورزش روستایی سادگی خاص خود را داشته و بسیار راحت و قابل اجرا و به‌طور کامل در دسترس است. ورزش‌های روستایی از نظر اخلاقی جامع و کامل هستند که موجب ایجاد محبت می‌شود و از عناد و دشمنی به‌دور هستند. اصیل بودن و صداقت در ورزش روستایی موج می‌زند که افتخاری برای ما ایرانیان و به‌خصوص روستائیان عزیز است. با اوصاف فوق، شوراهای روستایی فعال نقش مهم و کلیدی را در مشارکت‌های روستایی بازی می‌کنند. در این راستا، شوراهای ورزشی نمونه استان گیلان توانسته‌اند نظر مسئولین را به خود جلب نمایند. این‌جاست که ضرورت حضور جوانان ورزشکار نمونه روستاها در شوراهای اسلامی نیز بروز پیدا می‌کند. انتخابات شوراهای اسلامی فرصت مناسبی است که ورزش روستاها نمایندگانی را جهت این موضوع برای خود پیش‌بینی نماید. این دریچه‌ای برای اعتماد به جوانان است.

• رئیس لاهیجانی اداره ورزش و جوانان شهرستان لنگرود

نظرات بینندگان:
خوشحال: موفق باشی مازیار جان. کارت عالیه، ولی ای کاش همون آموزش و پرورش می‌موندی. توو ورزش تخریب میشی.
آقای خداجو! لطف کنید از سابقه و عملکرد ورزشی خود و سایر کارهای انجام شده در حوزه ورزش توضیح بدهید.
جوان قدیمی: آقای خداجو یک زمان با ما در تیم نوجوانان و جوانان فرهاد، بنیاد شهید، شهرداری لاهیجان، صنعت چای و منتخب لاهیجان زیر نظر اصغر جهانگیری و مهدی طوسی و ... توپ می‌زد، ولی هیچ وقت یک بازیکن تمام حرفه‌ای تمام عیار نبود. یادمه کاراته هم کار می‌کرد، اون‌هم نه در حد حرفه‌ای. بچه درس خون بود. حالا چطور شده رئیس اداره ورزش، نمی‌دونم. فکر می‌کردم دانشگاه درس میده.
صادق (دانشجوی ارشد سیاسی): متشکر. دیدگاه خوبی است.
معصومی‌نژاد: در این دولت که شوراهای ورزشی نابود شد و ما کلی از استعدادیابی‌ها عقب افتادیم. از ورزش روستاها چیزی نمانده!
حبیب: سلام بر آقای خداجو! از این‌که تعصب لاهیجی خود را در حمایت از ابراهیم مهربان با حضور در ستاد ایشان نشان دادی، از شما سپاسگزارم.
مجاوری: مقاله خوبی بود. ای کاش در این زمینه بیشتر ریز شوید و موشکافی کنید. در لاهیجان به‌جای کار اصولی در روستاها فقط کار شده. چند تا پیراهن و توپ رئیس اداره بیاره تو روستا عکس یادگاری بگیرن و بگن به همت نماینده محبوب و ...
سعادت: سلام به دکتر خداجوی عزیز. با این‌که یادداشت علمی نوشتی، ولی قبول کن در عمل این اتفاق نمی‌افته و نوشته‌های شما عملی نیست. راستی رتبه برتر دکترای تخصصی را به شما تبریک میگم همشهری.
بهنام صداقت: درود دکتر!
حمیدرضا فرجی لنگرودی: سپاس و تشکر و درود فراوان بر شما استاد بزرگوار.
نام:
ايميل:
* نظر:
طراحی و تولید: "ایران سامانه"