كدخبر: ۴۲۹۰
تاريخ انتشار: ۱۲ مهر ۱۳۹۰ - ۰۹:۴۷
send ارسال به دوستان
print نسخه چاپي
زيرساخت‌های "گردشگری الكترونيك" فراهم نيست
امروز روز تارنماها و شبكه‌هاي مجازي يا همان اينترنت به تقريب قابل توجهي بيش از همه چيز ديگر در اين حباب خاكي رسوخ كرده تا به امروز كه گردشگري الكترونيك رخ‌نمايي تازه در صنعتي نويافته است.
امروز روز تارنماها و شبكه‌هاي مجازي يا همان اينترنت به تقريب قابل توجهي بيش از همه چيز ديگر در اين حباب خاكي رسوخ كرده تا به امروز كه گردشگري الكترونيك رخ‌نمايي تازه در صنعتي نويافته است.
مكان‌هاي جمعي چون قطار شهري (مترو)، شهربازي‌هاي مجهز (البته به امروز مي‌شوند مجهز؛ و باز اگر نجنبند براي فردا به قول گفتني به‌روز نيست) و رستوران‌ها در روزهاي تعطيل (نه از نوع برج ميلادي‌اش) پيرزنان و پيرمرداني را ديده‌ايد كه آه حسرت از استخوان‌هاي‌شان برمي‌آيد كه "دوره ما كه اين امكانات نبود زندگي چقدر سهل شده" و بگذريم كه جوانان چه مي‌گويند كه اين خود بايستي برايش پايان‌نامه‌ها سرود...
اگر نيك بنگريم كارها ساده شده (و اين انسان‌ها هستند كه روزبه‌روز سخت مي‌شوند و تعداد كارها بيشتر و رنگ و بوي سرمايه‌داري بر هيبت و زندگي آنان بيش از هميشه نمايان) به قوت يك كليك و اگر نخواهيم اغراق كنيم، دو كليك درست در نقطه‌اي قرينه مكاني كه هستيم آن طرف كره زمين مي‌توان وارد شهري شد و در يكي از جاذبه‌هاي گردشگري آن قدم زد (پانوراما = سراسرنما)
اما آيا كسي در آن نقطه قرينه كه ما در حال قدم زدن هستيم مي‌تواند در ماسوله، كندوان، سي و سه پل، آرامگاه حافظ و ... قدم بزند و سپس تصميم بگيرد و وارد سايت شود، بليت بگيرد و جا رزرو كند، برنامه‌ريزي ديداري نمايد و ... به حتم در بعضي جاها آري و ديگر جا نه!!!
چقدر به گردشگري الكترونيك نزديك شديم و در اين عرصه پا گذاشته‌ايم. اما نخست بدانيم اصلاً اين گردشگري الكترونيك چيست؟
"گردشگري الكترونيكي" به‌كارگيري فنآوري‌هاي جديد، به‌ويژه فنآوري‌هاي اطلاعات و ارتباطات در دو بعد عرضه و تقاضاي گردشگري است كه در آن علاوه بر عرضه خدمات مورد نياز گردشگران، زمينه‌هاي بازاريابي و دورنماي گردشگري مقاصد فراهم مي‌آيد. حال تا چه اندازه پا به عرصه گردشگري الكترونيك نهاده‌ايم؛ آن‌هم در استاني كه به گردشگري بلنداي نام يافته و سوي به شكوهمندترين درياچه جهان دارد و شالي و عطر چاي آوازه‌اش شده و بنا به شدت باران‌هايش گيلان نام گرفته است.
دكتر روشن بابايي خود استاد دانشگاه در رشته توريسم است و مي‌گويد: شايد باور چنين نوعي از انواع گردشگري در ساير علوم انساني و مهندسي كمي مشكل باشد، اما حقيقت آن است كه گردشگري الكترونيك در جريان‌هاي توريستي كشورها رخنه كرده و حتي انواع خاصي مانند سفرهاي الكترونيكي، بليت الكترونيكي، پرداخت و هتل‌داري الكترونيكي را به‌وجود آورده است.
وي معتقد است: صنعت گردشگري با بهره‌گيري از اين پيشرفت‌هاي فنآوري به سرعت به جلو رفته و صنعت پيچيده‌اي پديد آمده كه بايد براي حركت سريع‌تر اين صنعت نسبت به نيازهاي جامعه از تخصص‌هاي علمي استفاده شود.
بابايي گردشگري در هزاره سوم را ارزنده‌ترين صنعت پول‌ساز در جهان مي‌داند كه دولتمردان كشور بايد با تلاشي وافر در اين راه بيش از هميشه تلاش نمايند.
وي اعتقاد دارد: اين تلاش مي‌تواند جذب توريست، معرفي كشور در سطح جهاني و ارتقاء رشد ناخالص ملي را به همراه داشته باشد.
بابايي مي‌گويد: درآمدي كه ما مي‌توانيم از طريق گردشگري الكترونيك براي جذب توريست داشته باشيم، قابل مقايسه با درآمد نفت نخواهد بود.
وي ادامه مي‌دهد: فرقي كه درآمد گردشگري با درآمد نفت دارد اين است كه در درآمد گردشگري هيچ چيز پرارزشي را از دست نمي‌دهيم، بلكه سرمايه جذب مي‌كنيم.
بابايي در قالب ارائه مقاله‌اي با عنوان "گردشگري الكترونيك" يادآور شده كه با توجه به اين‌كه در كشور، سايت‌هاي گردشگري الكترونيك از مطلوبيت چنداني برخوردار نيستند، بايد طرح جامعي در اين زمينه تدوين شود.
معاون گردشگري اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري گيلان نيز در گفت‌وگو با خبرگزاری ايرنا بيان داشت: گردشگري الكترونيك اين امكان را فراهم مي‌آورد كه ظرفيت‌ها و پتانسيل‌هاي موجود مقاصد به بازارهاي هدف گردشگري معرفي شود.
رضا عليزاده ادامه داد: طي سال‌هاي اخير به‌ منظور خدمات‌رساني بهتر در گردشگري، به گردشگري الكترونيك نيك نگريسته شده، به نحوي كه مي‌توان در اين راستا به موضوع سفر كارت ملي، ويزاي الكترونيك و رزرواسيون مكان‌هاي اقامتي اشاره كرد.
وي افزود: بخش خصوصي به‌ منظور ارائه خدمات از طريق وب‌ سايت‌ها اقدام به معرفي مؤسسات خود نموده و همچنين برخي از مراكز اقامتي از امكان رزرواسيون اينترنتي برخوردارند.
معاون گردشگري اداره‌ كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري گيلان خاطرنشان ساخت: در بخش دولتي مهمترين بخش اطلاع‌رساني اداره كل، پورتال دوزبانه‌اي است كه در آينده نه‌چندان دور چند زبانه خواهد شد.
وي تصريح كرد: مخاطبان تمامي اطلاعات مورد نياز، اعم از گردشگري، سرمايه‌گذاري، صنايع دستي، مشاوران و پيمانكاران و بخش خصوصي گردشگري را مي‌توانند در ارتباط با اين وب سايت گسترده دريافت نمايند.
وي اضافه كرد: اين وب سايت مجهز به لينك‌هايي از سايت‌هاي مرتبط است كه بتواند به‌طور همه‌جانبه اين ارتباط مجازي را پوشش دهد.
یک دانش‌آموخته ارشد برنامه ريزي توريسم كه پايان‌نامه‌اش را با موضوع جايگاه گردشگري الكترونيك ارائه كرده است، بر اساس تحقيقاتش مي‌گويد: زيرساخت‌هاي گردشگري الكترونيك فراهم نيست و متأسفانه روند كندي دارد.
سيدرضا كسايي اظهار كرد: امروز بانك‌ها بيش از هميشه مردم را وادار به ورود به عرصه الكترونيك نموده و محيط اجتماعي كاملاً آماده است، اما بايستي زيرساخت‌ها مانند سرعت اينترنت و وسايل مخابراتي تجهيز شوند تا روند براي توسعه آماده گردد.
با تمام اين احوال، "گذشته" با تمام اهميت و آموختني‌هايش اتفاق افتاده است و تمام نيروي بشري نمي‌تواند آن را ديگربار و به گونه‌اي متفاوت بيافريند، ولي آينده در راه است و قسمت مهمي از آن به آن‌چه امروز مي‌گذرد مربوط است و ما بايستي سهم فرزندان اين سرزمين را از آينده جهان معلوم كنيم و براي اين منظور بيشتر نيازمند تكيه به داشته‌ها و تلاش خويش هستيم.
نام:
ايميل:
* نظر:
طراحی و تولید: "ایران سامانه"