كدخبر: ۳۹۳۹
تاريخ انتشار: ۰۲ تير ۱۳۹۰ - ۱۰:۱۴
send ارسال به دوستان
print نسخه چاپي
رشتی دوزی و شال بافی گيلان به ثبت آثار ملی رسيد
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري گيلان اعلام كرد: پيش از اين دو رشته چادر شب بافي و چموش دوزي از گيلان به ثبت فهرست آثار ملي رسيده بود.
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري گيلان اعلام كرد: رشتي دوزي و شال دوزي دو رشته از صنايع دستي استان گیلان هم به عنوان دو اثر ميراث فرهنگي ناملموس (معنوي) به ثبت آثار ملي رسيد.
اميد عزيزي در گفت‌وگو با خبرگزاری ايرنا افزود: خبر ثبت اين دو اثر در سومين همايش سياست‌گذاري ثبت ميراث فرهنگي كشور در استان چهارمحال و بختياري اعلام شده است.
وي اظهار كرد: در اين همايش دو روزه دو پرونده رشتي دوزي و شال بافي مورد ارزيابي قرار گرفت و هر دو اثر به عنوان ميراث فرهنگي ناملموس (معنوي) به ثبت ملي رسيدند.
وي تصريح كرد: پيش از اين دو رشته چادر شب بافي و چموش دوزي از گيلان به ثبت فهرست آثار ملي رسيده بود.
عزيزي تأكيد كرد: خبر نهايي ثبت دو اثر ياد شده با اعلام شماره آن در فهرست آثار ملي اعلام خواهد شد.
در توليد شال بافي، شال پارچه‌اي غالباً تك رنگ و به صورت شبكه‌اي بافته مي‌شود و پس از لگد مال نمودن با آب و صابون به صورت پارچه‌اي ضخيم و كرك‌دار به حالت نمدي درمي‌آيد كه در اين صورت امكان نفوذ برف و بوران در آن بسيار كم است.
اغلب اوقات رنگ آن بسته به نوع پشم، رنگ طبيعي است و در برخي نواحي به وسيله رنگ‌هاي گياهي رنگرزي مي‌شوند.
از پارچه شال براي دوخت لباس‌هاي مردانه چون كت و شلوار، جليقه و لباس ويژه شبانان استفاده و بافت آن در ارتفاعات و مناطق كوهستاني از شرق تا غرب گيلان هنوز هم كم و بيش رواج دارد.
رشتي دوزي يا قلاب دوزي يكي از قديمي‌ترين انواع رودوزي‌ها در گيلان است كه پيشينه آن حتي به سال‌هاي پيش از ميلاد مي‌رسد. در دوخت قلاب دوزي يا رشتي دوزي ذوق استادان با نخ‌هاي ابريشمين رنگارنگ در زمينه پارچه‌اي از جنس ماهوت نقوشي زيبا به نام‌هاي بازوبندي، بند رومي، انواع بته جقه، گل و مرغ، لچك، ترنج و .... خلق مي‌كنند.
رشتي دوزي (قلاب دوزي) از زمان‌هاي بسيار دور در گيلان، به‌ويژه رشت از رونق خاصي برخوردار بوده و هنوز از درخشان‌ترين جلوه‌هاي هنر تزئيني اين سرزمين است.
نام:
ايميل:
* نظر:
طراحی و تولید: "ایران سامانه"