كدخبر: ۲۸۴۱
تاريخ انتشار: ۱۵ خرداد ۱۳۸۹ - ۱۹:۰۵
send ارسال به دوستان
print نسخه چاپي
جهت‌یابی مسیر توسعه گردشگری در لاهیجان
رضا علیزاده
در وصف گیلان همین بس که وجود جاذبه‌های گردشگری متنوع و برخورداری از طبیعت زیبا و پیشینه درخشان تاریخی و فرهنگی، شرایطی را به‌وجود آورده است تا همواره در کانون توجه گردشگران داخلی و خارجی قرار گرفته و پدیده‌ها و عناصر موجود در این سرزمین یک موضوع و یک سرفصل جدید از توانمندی‌های گردشگری را بتواند به نمایش گذارد.
در این میان "لاهیجان" که همواره به عروس گیلان شهرت داشته، چیدمان کاملی از جاذبه‌های گردشگری، اعم از طبیعی، تاریخی، فرهنگی و نیز انسان‌ساخت را در خود جای داده است. بافت تاریخی این شهر را می‌توان سرآمد یک "اکو موزه" تاریخی در استان تلقی کرد. چهارپادشاهان، مسجد جامع، مسجد اکبریه، بقعه پیرعلی، اردوبازار، بقع شیخ زاهد گیلانی، خشت پل و ... بخش کوچکی از مجموعه به‌جا مانده در دل شهر لاهیجان به‌شمار می‌آید. در سوی دیگر، کوه‌ها، رودها، آبگیرها و سرسبزی طرب‌انگیز لاهیجان، طبیعت زیبا را با هویت تاریخی آذین‌ بسته، چنان‌که در تردد مجموعه‌های گردشگری انسان‌ساخت، چون تله‌کابین بام سبز بر فراز شیطان کوه (شاه نشین کوه)، سیمای طبیعی و تاریخی به خوبی هویدا می‌شود.
چنان‌که مشخص است، این موقعیت ممتاز باعث گشته تا در سال‌های اخیر، ذائقه سرمایه‌گذاری گرایش بیشتری به بخش گردشگری نشانه رفته و سرمایه‌گذاران با این رویکرد وارد لاهیجان شوند. اما فارغ از آن‌که تا چه اندازه طرح‌های سرمایه‌گذاری قابلیت اجرایی یافته و به بهره‌برداری رسیده است، به‌نظر می‌رسد موضوع پروژه‌های پیشنهادی اگرچه بخشی از نیازها به‌شمار می‌آید، اما همه خلاء‌ها و نیازمندی‌های اساسی این شهر زیبا را دربر نخواهد گرفت.
حجم انبوهی از درخواست که بعضاً منجر به صدور موافقت اصولی جهت ساخت هتل، هتل آپارتمان، رستوران و ... نیز گردیده، همه خدمات گردشگری را پوشش نمی‌داده و چه‌بسا بسیاری از این پروژه‌ها در محور شرقی لاهیجان که در مسیر لنگرود تمایل یافته، عدم توجیه اقتصادی در اثر تمرکز سرمایه‌گذاری در یک محدوده را باعث شود. گذشته از آن، در صورت به بهره‌برداری رسیدن این پروژه‌ها، چه چاره‌ای برای جذب گردشگر و بالا بردن مدت ماندگاری آنان برای درآمدزایی در این شهر اندیشیده شده است؟
پروژه‌هایی چون تله‌کابین بام سبز و یا پروژه‌هایی چون ایجاد پارک پرندگان در منطقه کتشال، پیست رالی آفرود توسط شرکت چای کارمین و ... بی‌تردید یک گام رو به جلو تلقی می‌شود؛ اما ناگفته پیداست که امروزه گردشگری از تنوع فعالیت و خدمات بیشتری برخوردار شده است و در گردشگران علاوه بر بازدید جاذبه‌های گردشگری موجود، میل و تقاضاهای متنوع‌تری چون پارک‌های آبی، پارک‌های علمی و تفریحی، پیست‌های رالی موتور، ماشین و دوچرخه، مناطق حفاظت شده حیوانات و پرندگان، سایت‌های تفریحی شکار و صید و دیگر فعالیت‌ها نیز ایجاد شده و کارگزاران تور و آژانس‌های مسافرتی و هواپیمایی بر همین اساس، پکیج‌ها و برنامه‌های تور را تعریف می‌کنند.
بنابراین آن چیزی که ضرورت انکارناپذیر در توسعه گردشگری لاهیجان می‌یابد، ضرورتاً سرمایه‌گذاری‌هایی چون ساخت هتل و یا ایجاد مراکز پذیرایی نخواهد بود، بلکه از یک‌سو سازمان‌یافتگی سرمایه‌گذاری متناسب با نیازهای روز و مطالبات گردشگران داخلی و خارجی می‌بایست حاکم شود و از سوی دیگر، پروژه‌ها با درکی واقع‌بینانه‌تر و امکان‌سنجی مناسب از لجام‌گسیختگی و درهم آمیختگی به مرحله اجرا و بهره‌برداری برسد.
نام:
ايميل:
* نظر:
طراحی و تولید: "ایران سامانه"