كدخبر: ۱۰۹۳۴
تاريخ انتشار: ۲۳ فروردين ۱۳۹۹ - ۱۵:۴۱
send ارسال به دوستان
print نسخه چاپي
پدر صنعت کیک و کلوچه ایران
درباره فروردین پاکدامن لاهیجی
بار دیگر نامداری از دیار نام آوران استان گیلان چهره در نقاب خاک کشید و نام و یاد خود را برای همیشه تاریخ جاودان نمود و این بار مردی از تبار تولید، تجارت، کار و تلاش.

پیشکسوت صنایع تولید کیک و کلوچه ایران، بنیانگذار صنایع غذایی نادی، چهره نمونه و ماندگار منتخب سال 1396 صنعت استان گیلان، حاج فروردین پاکدامن لاهیجی. وي در سال 1318 دیده به جهان گشود و به رسم آن ایام که کودکان یادگیری یک حرفه را از کودکی آغاز می‌نمودند، در سال 1329 در سن یازده سالگی فعالیت خود را در صنعت شیرینی و کلوچه شروع نمود و به همراه سه برادر خود از سال 1332 شمسی در شهر لاهیجان در کارگاه کوچک شیرینی پزی فعالیت اصلی خود را آغاز نمودند و تدریجاً توانستند آن را به کارگاه کلوچه پزی ارتقاء داده و نهایتاً در سال 1335 با به‌روز رسانی تجهیزات کارگاه توانستند اولین شرکت تجاری خود را به ثبت برسانند.

دوران نوجوانی و جوانی او صرف آموختن رموز و فنون تولید و درک مهارت‌های کسب و کار شد و شجاعت، اعتماد به نفس، سختکوشی، ایمان به توانایی‌ها و اشتیاق به نوآوری از جمله ویژگی‌های این مرد بزرگ بود و همین اشتیاق و پیگیری مداوم در تولید از یک‌سو، و میل به توسعه و صنعتی سازی این حرفه در شهر پر گردشگر لاهیجان از دیگر سو سبب شد تا در حدود سال 1352 شمسی تولید کلوچه در لاهیجان به همت او و برادرانش روند صنعتی یابد. به پشتوانه‌ همت این خانواده، امروزه صنعت تولید شیرینی و شكلات و به‌طور ویژه تولید کیک و کلوچه سنتی، از جایگاه متمایزی در صنعت و بازرگانی شهر لاهیجان و استان گیلان و سطح کشور برخوردار است.

ادامه این روند رو به توسعه باعث شد تا در سال 1371 شمسی، "صنایع غذایی نادی" به مدیریت او و به‌صورت واحدی صنعتی و مستقل پایه نهاده شود. بنیان این کارخانه در شهر لاهیجان بر پایه نوآوری و حفظ کیفیت و اصالت محصول و باور به توانایی‌های بومی، تا به امروز پابرجاست و بخشی از هویت شرکت نادی محسوب می‌شود. از سال 1373 شمسی، مهندس مهدی پاکدامن، فرزند برومند بنیانگذار صنایع غذایی نادی، به کمک پدر شتافت و در مسیر تولید و توسعه، جوانی و نشاط فكری را در تصمیم‌گیری کلان به مجموعه افزود.

از سال 1383 علاوه بر حضور در بازارهای داخلی، صادرات محصولات نیز در فعالیت‌های این شرکت رقم خورد. استقبال عموم از کیفیت و تنوع محصولات و روند رو به توسعه‌ فعالیت شرکت و رقابت محلی ایجاد شده، سبب شد فازهای دوم و سوم توسعه کارخانه با انتقال به شهرک صنعتی لاهیجان در سال 1385 شمسی صورت پذیرد.

امروزه درخت صنایع غذایی نادی درخت پرباری است که سایه‌ آن بر مساحتی بیش از 80 هزار مترمربع گسترده شده، و دارای سه کارخانه همیشه فعال به نام‌های "ایران نادی"، "شکوه نادی" و "ستاره نادی" با ظرفیت تولید بیش از 43 هزار تن به‌طور سالانه در تولید انواع کلوچه، کیک، بیسکوئیت، شیرینی‌های آردی، ویفر، اسنک، غلات حجيم شده و ... با بیش از 260 نوع تنوع محصول است که این امر باعث اشتغالزایی برای حدود 750 نفر از ساکنان منطقه و کشور به‌طور مستقیم و هزاران نفر در سراسر کشور و خارج از کشور به‌طور غیرمستقیم شد که خود گام بزرگی در صنعت لاهیجان و کشور محسوب می‌شود.


پاكدامن توانست با تولید محصولات باکیفیت دیگر در کنار کلوچه سنتی لاهیجان، هویت این منطقه و محصول بومی را در سطح استانی، ملی و حتی بین‌المللی معرفی کند و در این راستا علاوه بر ایجاد نمایندگی در استان‌های کشور، اقدام به تأسیس شرکت پخش سراسری فروردین لاهیج در سال 1393 نیز نماید. در سال 1389 در راستای فعالیت همه جانبه این شرکت، شیرینی سرای مادر به یاد و خاطره مادر مرحوم خانواده تأسیس شد که با استقبال عموم مردم منطقه و شهرهای اطراف روبه‌رو شد. همچنین او و مجموعه تحت مدیریتش در زمان حیات در سالیان متوالی موفق به کسب مقام واحد نمونه کیفی، واحد نمونه صنایع غذایی، واحد نمونه استاندارد، واحد نمونه صادراتی، واحد نمونه کارگری و کارفرمایی و ... شد.

او و فرزندش مهندس مهدی پاکدامن در کنار فعالیت‌های تولیدی و تجاری، از کمک‌های خیریه پنهان و آشکار بی‌شمار، از جمله تأسیس و تجهیز کامل دبیرستان دخترانه، کمک به خانواده‌ها و بیماران بی‌بضاعت، کمک هزینه جهیزیه‌ها، کمک به فعالیت‌های ورزشی، بهزیستی، محیط زیستی، آموزشی و پرورشی، بیماری‌های خاص، حمایت از جشنواره‌ها و مسابقات بومی و محلی، حمایت از فعالیت بانوان محلی، کمک هزینه تحصیلی و ... به‌طور سالانه نیز غافل نبوده‌اند.

لازم به ذکر است که او در سال 1396 در مراسم تجلیل از واحدهای نمونه صنعتی به‌عنوان چهره نمونه و ماندگار صنعت گیلان توسط دکتر محمد علي نجفی استاندار وقت گیلان مورد تجلیل قرار گرفت.

پس از بازنشستگی این مرد بزرگ به دلیل بیماری، فرزندش مهندس مهدی پاکدامن در سال 1398 در محل شروع فعالیت او با قدمت چند دهه، مجموعه فروشگاه مرکزی نادی را به پاس قدردانی از سال‌ها تلاش و کوشش پدر به نام او "نان و شیرینی فروردین" نام نهاد و با توسعه بیشتر بازتأسیس نمود. هرچند که نامش برای همیشه در تاریخ این منطقه و صنعت باقی خواهد ماند.

سرانجام این مرد خوشنام و پایبند به اصول اخلاقی پس از ده‌ها سال تلاش و دلسوزی صادقانه برای اقتصاد این مرز و بوم و پس از تحمل چند سال بیماری در روز 11 فروردین سال 1399 به علت بیماری به دیار باقی شتافت و در روز 12 فروردین در خانه ابدی آرام گرفت.

هرگونه و از هر زاویه‌ای که به تاریخ بنگریم، بی شک و تردید نمی‌توانیم جایگاه و نقش شخصیت‌ها و انسان‌های بزرگ و تأثیر آن‌ها را در ترسیم مسیر قسمتی از تاریخ نادیده انگاشته و انکار کنیم. در تاریخ گیلان و لاهیجان انسان‌های بزرگی بوده و هستند که از این میان، نام مردی فرهیخته همچون حاج فروردین پاکدامن لاهیجی نیز می‌درخشد، چرا که جز تلاش عام المنفعه و صداقت در کارنامه اعمال و رفتارش، در جهت ارتقاء بهبود سطح زندگی همگانی به ثبت و ضبط نرسیده است. در تاریخ اقتصاد کشور نام پیشکسوت صنعت کیک و کلوچه ایران برای همیشه ماندگار خواهد بود؛ نامی که نماد تلاش، صداقت و دلسوزی است. فردی که ارتقاء سطح رفاه منطقه را در تلاش و ایمان به استعدادها و نیروهای بومی منطقه می‌دانست و تغییر و پیشرفت را در مهاجرت ندید، زیرا ایمان داشت که خواستن توانستن است. باشد که شاهد پرورش و ظهور افراد بیشتری، چنین پرتلاش و دلسوز زادگاه و کشور خود، در دامن این سرزمین باشیم.

و سرانجام این سئوال پیش می‌آید که او با خود چه برد؟ و از خود چه گذاشت؟ او نام، یاد و خاطره نیک که حاصل صدها اعمال از جنس باقیات و صالحات است را ره توشه سفر آخرت قرار داد، تا کارنامه وی در جهان آخرت موجب تقرب به ذات الهی شود و از خود ثروتی عظیم و زاینده که کمترین جلوه آن مادی است و بیشترین آن استمرار تولید، اشتغال، صادرات و سفره‌ای است به پهنای پذیرش صدها خانواده که به مدد آن و در سایه کار و تلاش مستمر خود ارتزاق نمایند و اعتباری که به صنعت و تولید استان بخشیده را به یادگار گذاشت.

سعدیا مرد نکونام نمیرد هرگز
مرده آن است كه نامش به نکویی نبرند

خدایش بیامرزد و روح‌ش شاد.
نام:
ايميل:
* نظر:
طراحی و تولید: "ایران سامانه"