كدخبر: ۱۰۲۳۷
تاريخ انتشار: ۱۹ آبان ۱۳۹۸ - ۱۹:۵۶
send ارسال به دوستان
print نسخه چاپي
اجرای طرح بایوجمی؛ درست یا نادرست؟
با توجه به متوقف شدن اجرای طرح "بایوجمی" در تالاب انزلی و هشدار دانشمندان و اساتید دانشگاه نسبت به خطرات این طرح برای انسان و موجودات آبزی، مدیرکل احیاء تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست راهکار حل مشکلات تالاب را ادامه آزمایشات می‌داند.
با توجه به متوقف شدن اجرای طرح "بایوجمی" در تالاب انزلی و هشدار دانشمندان و اساتید دانشگاه نسبت به خطرات این طرح برای انسان و موجودات آبزی، مدیرکل احیاء تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست راهکار حل مشکلات تالاب را ادامه آزمایشات می‌داند.

به گزارش "لاهيگ" مسعود باقرزاده كه به‌عنوان موافق اجرای طرح بایوجمی در برنامه "گفت‌وگوي 18:30" شبکه خبر سخن مي‌گفت، اظهار داشت: بایوجمی در حقیقت تعریف زیست پالایی است، یعنی محیط‌های طبیعی و تالاب‌ها با توجه به ریشه گیاهان و خاک قابلیت خودپالایی دارند، اما این قابلیت بی‌نهایت نیست.

وي افزود: متأسفانه در تالاب انزلی بخش زیادی از قابلیت خودپالایی از بین رفته، یعنی محیط آب فضای احیایی به‌وجود آورده که فضای اکسیداسیونی که حیات وحش و گیاهان در آن پایدار باشد از بین رفته، بنابراین بایوجمی به دنبال سرعت راه‌اندازی فرآیندهای طبیعی است تا تالاب مجدداً احیاء شود.

مدیرکل احیاء تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست اضافه كرد: در این روش محیط بی‌هوازی به محیط اکسیداسیون و هوازی تبدیل می‌شود و با اضافه کردن الکترولیت‌ها و کود حیوانی به آب، به هضم لجن‌ها و آزاد کردن دی اکسید کربن به تولید اکسيژن در آب کمک می‌کند.

باقرزاده ادامه داد: این روش را يك شرکت دانش بنیان ابداع کرده و شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان برای مصوبه دولت پیشنهاد داده که سازمان حفاظت محیط زیست در مراحل مختلف و خارج از تالاب تست کرده است.

وي تصريح كرد: دی اکسید تیتانیوم در خود تالاب نیز وجود دارد، اما سازمان حفاظت محیط زیست به دنبال بررسی راهکارهاست تا بعد از بررسی بتوان از نتایج به‌درستی استفاده كرد. نمونه‌ها بعد از بررسی به کشورهای دیگر نیز برای تأیید فرستاده می‌شود و ناظران ما در پژوهشکده آبزی پروری و دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران این کار و طرح را تأیید کرده‌اند.

مدیرکل احیاء تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست گفت: این ماده از سال 1390 در تمام مزارع پرورش میگو و ماهی به‌عنوان لجن زدایی استفاده می‌شود و ما از ماهی‌ها نیز استفاده کرده‌ایم، اما برای تالاب برای اولین بار است که در ایران استفاده می‌شود.

باقرزاده با بیان این‌که این طرح متوقف شده است، خاطرنشان كرد: راهکار حل مشکل تالاب انزلی، ادامه آزمایشات است.

يك استاد دانشگاه که مخالف اجرای طرح بایوجمی است نيز در اين برنامه اظهار داشت: این‌که گفته می‌شود قابلیت خودپالایی تالاب از بین رفته درست نیست. تالاب خودپالایی دارد، اما مشکل اصلی ورود فاضلاب رشت و گونه‌های غیربومی است که باید به تالاب کمک کرد.

اصغر عبدلی درباره طرح بایوجمی نیز گفت: قرار است مواد شیمیایی نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم و کلرور نقره به اضافه کمپوست که به‌عنوان کود کشاورزی استفاده می‌شود، در مقیاس چند هزار لیتر و چند هزار تن به تالاب انزلی اضافه شود. بنابراین با توجه به هشدار دانشمندان، نانوذرات تینانیوم سرطان زاست که در صورت وارد شدن به آب، دیگر قابلیت جدایی ندارد که در اثر تجمع زیستی و ورود به آب، به بدن ماهیان و آبزیان و پس از آن به بدن انسان وارد می‌شود که با تغییرات در بدن انسان‌ها می‌تواند موجب سرطان و بیماری شود که برای سلامت مردم بسیار خطرناک است.

وي افزود: با توجه به این‌که گفته می‌شود، در وهله اول پیشگیری بهتر از درمان است، بنابراین اگر سازمان حفاظت محیط زیست بودجه‌ای برای این طرح دریافت کرده است، مردم انتظار دارند در گام اول این سازمان به دنبال منشاء آلودگی تالاب باشد و بودجه صرف کنترل ورود آلودگی‌ها به تالاب شود.

اين استاد دانشگاه خاطرنشان كرد: باید اول تصفیه‌خانه فاضلاب ساخته شود و بعد به دنبال روش‌های دیگر و اضافه کردن مواد شیمیایی به آب باشیم.

براي مشاهده اين گفت‌وگو به اين‌جا مراجعه كنيد.
نام:
ايميل:
* نظر:
طراحی و تولید: "ایران سامانه"